Friday, November 03, 2006

Tuesday, October 31, 2006

The act of anti-tourism II : Contemplating

Στα πλαισια προσαρμογης της προηγουμενης θεωριας , στα ζητουμενα , θεωρησαμε αναγκαιο την δημιουργια καποιων βασικων αξονων πανω στους οποιους σκοπευουμε να κινηθουμε .

Ειναι προφανες οτι μια τετοια αντιμετωπιση δεν μπορει σε καμια περιπτωση να αποτελει μεμονωμενο περιστατικο η να εχει μονο τοπικη υποσταση . Θεωρουμε οτι η λυση μας θα ειναι κομματι ενος γενικοτερου δικτυου που θα στηριζεται , σε παρεμφερεις αρχες και αξονες , με σκοπο την δημιουργια μιας παγκοσμιας εναλλακτικης επιλογης σε αυτον τον τομεα. Αν αυτο δεν ειναι εφικτο τοτε τιποτα απο αυτα που θα ακολουθησουν δεν εχουν αλλη αξια απο την καθαρα συμβολικη.

Βασικη αρχη αποτελει για εμας η δημιουργια μιας τετοιας συνθηκης που θα επιτρεπει σε ολους τους ενδιαφερομενους να εχουν προσβαση , στον βαθμο που αυτο καθισταται δυνατο , περα απο οικονομικα η αλλα κριτηρια.

Επιπλεον θα θελαμε να επεμβουμε ακομη και στην εννοια του τροπου με τον οποιο καποιος αντιλαμβανεται το ταξιδι . Οτι για παραδειγμα , δεν ειναι μια γραμμικη πορεια προς ενα προκαθορισμενο τοπο , ειτε για διακοπες ειτε για οτιδηποτε αλλο , αλλα θα μπορουσε αυτοκαθεαυτο να αποτελει τον διαρκως εναλλασομενο τοπο.. Να ανταλλαξουμε την στασιμοτητα με το ενεργο ταξιδι . Αυτο σε πληρη αντιθεση με την δημιουργια των γνωστων υπερκαταναλωτικων προτυπων , τουρισμου αλλα και αλλων μορφων one-stop-shop.

Oπου αυτο καθισταται δυνατο, αξονα θα αποτελει η οσο το δυνατον εκτενεστερη και καλυτερη εκμεταλλευση των ηδη υπαρχοντων δυνατοτητων που εχει η εκαστοτε περιοχη . Αυτο μπορει να ερθει ειτε με την αξιοποιηση υπαρχοντων εγκαταστασεων που εχουν εγκαταληφθει η ακομη και με την πληρη απουσια σταθερων εγκαταστασεων . Σε καθε περιπτωση η επεμβαση στην περιοχη δεν θα πρεπει να αποτελει αντικειμενο αλλοιωσης της η τροποποιησης .

Αν και δεν θεωρουμε οτι τελειωσαμε (αν ποτε κατι τετοιο θα ηταν εφικτο ) , με τους προσδοκομενους αξονες , μπορουμε να συνοψισουμε εν μερει την στοχοθεσια μας στο γεγονος οτι θελουμε μια λυση που να αντιμετωπιζει τους ταξιδευτες ως ατομα σε μια κοινωνια ανθρωπων και οχι ως αντικειμενα προς εκμεταλλευση σε μια αγορα καταναλωτων .